keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Crate Games

Katsoin Susan Garrettin "Crate Games" DVD:n jonka sain ystävältä lainaksi. Garrett oli uusi tuttavuus, mutta hänen oppeihinsa kannattaisi varmaan tutustua paremminkin. Oli kiva nähdä ihan "livenä" miten hienosti positiivisesti  koulutetut koirat toimivat! Crate Games opettaa selkeästi miten koiralle opetetaan häkin olevan hauska paikka, jonne mennään mielellään ja nopeasti. Häkkiä voidaan käyttää myös koulutuksen apuna, mm. agilityssä. Koirat opetetaan rentoutumaan ja lepäämään häkissä, mutta kun ohjaajan käsi koskee ovenkahvaan, koiran tulee nousta valppaana istumaan. En ollut tullut ajatelleeksi että häkkiin voidaan yhdistää myös koiran "hetsaaminen". Oven ollessa avoinna koira odottaa lupaa tulla ulos, ja tällä tavoin saadaan vauhtia ja intensiteettiä liikkeisiin. Eli oven ollessa kiinni koiran tulee chillata, mutta oven ollessa avoin se keskittyy ohjaajaan ja odottaa lupaa sinkoutua ulos. Kätevää!

Vaikka häkki nouseekin tässä videossa pääasiaksi, on minusta videon tärkein anti Garretin tyyli opettaa. Garretilta tuli hyviä pointteja ja itselle taas hyviä muistutuksia että näinhän se menee. Koiran pitää antaa valita oikea toiminto (It´s your choice!), ja virheiden tekeminen ei haittaa, vaan on osa oppimista. Kun teet virheen jäät ilman palkkaa, mutta jos valitset oikein, saat jotain mitä haluat! Crate Games on  hyvä tapa harjoittella  käytännössä oikea-aikaista palkkaamista ja palkkaamattomuutta. Videossa puhutaan hyvin myös kriteerien asettamisesta, ärsykekontrollista on hyviä harjoitteita jne.

Garrett toteaa että jos koira ei osaa, on tehtävä liian vaikea tai epäselvä, tai eteneminen on ollut liian nopeaa. Koko Garretin opetustyyli perustuu hyvin selkeään logiikkaan jota eläinkin voi ymmärtää. Aina on hienoa katsoa taitavaa ja eläinystävällistä koulutusta!

Garrett näyttää videollaan selkeästi mihin positiivinen kouluttaminen perustuu. Kyse ei ole mistään kukkahattuilusta vaan loogisuudesta ja selkeästä ajattelusta! Kaikkien joilla on ennakkoluuloja positiivisia koulutusmenetelmiä kohtaan, tulisi katsoa Garrettin video, ja ajatuksen kanssa!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti