keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Nykimisen vastaiset viikot

Täten haluaisin julistaa nykimisen vastaiset viikot. Jos ihan vaikka kokeilun vuoksi annettaisiin koirillemme parin viikon loma jatkuvasta nykimisestä ja nyppäämisestä.

Olen itse entinen nyppijä. Näinhän sitä opetettiin ja loogiseltahan se näin äkkiä tuntuu, oikeasta toiminnasta koiralle palkka, väärästä huomautus, esimerkiksi nyppäisy hihnasta. Uutta pentua ottaessani lueskelin taas lisää koulutuskirjallisuutta, tuumailin ja sain hyviltä kouluttajilta neuvon, älä nypi. Päätin kokeilla olla ilman.

Vaikeaa oli aluksi, nyppiminen tuli jo selkärangasta. Koiralta yksikin väärä liike, niin heti jo käsi heilahti ennen kuin ehti tilannetta edes ajatella sen tarkemmin. Ja vieläkin se sieltä tulee, ainakin jos on kisoissa, näyttelyissä tai muissa paikoissa jossa jo valmiiksi jännittää ja koirakin käy kierroksilla. Harjoitus jatkuu siis edelleen.

Nyppimisen turruttamia ja tylsyttämiä koiria näkee säännöllisesti. Tarkoitan nyt sellaista jatkuvaa nykimistä jota välillä näkee, käsi käy muutaman minuutin aikana koko ajan, ja koiran ilme muuttuu entistä tylsistyneemmäksi. Ohjaaja ei itse asiaa välttämättä edes huomaa, käsihän käy automaatilla. Tällainen oma toiminta olisi hyvä nähdä videolta, jolloin voisi todeta että sekä ohjaajan että koiran käytös on pelkkää monotonista nykimistä ja nykäysten vastaanottamista.

Miksi yritän itse välttää nyppimistä? Siksi että nykyisin koiran motivaatio on minulle se tärkein juttu, pohjatyö joka kantaa sitten kaiken muun. Liikkeethän koiralle on periaatteessa helppo opettaa, mutta työskentelyinto on se joka kantaa. Haluan että koiran mielestä kanssani treenaaminen on yksi maailman kivoimmista jutuista. Nykäisy tuntuu auttavan juuri sillä mainitulla hetkellä, mutta sen korjaava vaikutus haihtuu nopeasti. Kohta joudut nykäisemään uudelleen, ja uudelleen. Miten nämä tuhannet nykimiset ja muut puuttumiset vaikuttavat koiran motivaatioon pitkällä aikavälillä?

Monen mielestä nykiminen on kurinpitoa jota koira tarvitsee. On tilanteita joissa napakka puuttuminen on välttämätöntä, esimerkiksi koiran aggressiivinen käytös muita eläimiä tai ihmisiä kohtaan. Nykäisy harvoin ja valitusti voi toimia, mutta nyt puhunkin siitä kun nykiminen jää päälle.

Suurin ongelma nykimisessä on se että omistaja luulee pitävänsä kuria. Usein kuitenkaan kyse ei ole kurin puutteesta vaan siitä ettei koira osaa tai malta tehdä oikein. Onko malttamattomuus sitten sama kuin kurittomuus? Kun koira treeneissä vetää kuin hinaaja nähdessään muut koirat, onhan se kieltämättä raivostuttavaa. Ja noloa. Varsinkin kun se kotona osaa kaiken hienosti.

Koira on vain eläin, ei se aina malta ja jaksa, se on luonnollista eläimen käyttäytymistä. Uskon että tämän maltin venyttäminen säännöllisillä, pienillä harjoituksilla tuo pidemmän päälle toimivia tuloksia. Olisi kiva jos nopeat ja näyttävät konstit toimisivat, mutta todellisuus on yleensä tylsempi. Kärsivällisyys ei ole kovin mediaseksikästä, mutta niin se vaan elämässä menee, tasainen puurtaminen on yleensä se jolla tuloksia saadaan.

Ehdottaisin siis kaikille kahden viikon nyppimislomaa. Ei kaksi viikkoa ketään haittaa, eikä pilaa koiraasi. Päinvastoin, kokeilu saattaa olla jopa hauskaa teille molemmille. Parhaimmassa tapauksessa huomaat positiivisia vaikutuksia, ehkä nyppimättömyys jää jopa päälle!
Tilalle voisi ottaa vaikka harjoittelun joka sopii erityisesti niille treenaaville koirille joita ei tunnu huvittavan, jotka lähtevät kesken treenin nuuskintaretkille, jotka "näyttävät keskisormea"  ja "ovat kuuroja".

Harjoittelu kannattaisi aloittaa rauhallisella ja tutulla paikalla, vaikka omalla pihalla. Koiralla ei silloin ole liikaa kierroksia nostattavia virikkeitä, eikä ennen kaikkea ohjaajalla paineita saada koiransa käyttäytymään hyvin muiden edessä.

Kahden viikon hauskanpito ja nykimättömyys treeniohjelma:

Kiellettyjä ovat:

- Hihnasta nykiminen. Pidä ne kädet kurissa ja jos on liian vaikeaa niin treenaa ilman hihnaa.
- Muutkin kiellot koiraa kouluttaessa. Kokeile. Edelleenkään koirasi ei mene pilalle kahdessa viikossa.
- Jos sinulla on tapana ohjata koiraa fyysisesti, esim. painamalla, työntämällä jne. niin parempi ettet koske koiraan lainkaan treenin aikana.
- Ja tärkeimpänä: Ankarimmin kiellettyä on olettaa että koira tekee väärin uhmatakseen tai v**tuillakseen.

Kun koira toimii väärin, tee näin:

- Jos koira tekee virheen, ei se mitään, ota uudelleen.
- Auta koiraa jos se ei osaa tai malta keskittyä. Voit käyttää lelua tai makupalaa josta koira pitää.
- Helpota liikettä huomattavasti (siis huomattavasti!) niin että saat palkattua edes jostain.
- Jos koiran huomion vievät kaikki muut kuin sinä, palkkaa ensin vaikka siitä että koira seisoo rauhassa. Sitten siitä että sen kuono kääntyy aavistuksen sinuun päin. Sitten pienestäkin vilkaisusta jne. kunnes saat koiran pitämään kontaktia sinuun. Älä luovuta. Tee tämä vaikka koirasi olisi kuinka pitkälle koulutettu ja vaikka sen pitäisi osata.

Treeniohjelma:
Treeni 1.
Tavoite: Saada koiran silmät säihkymään
Pidä hauskaa koirasi kanssa, kokeile mistä saat sen innostumaan. Makupalojen pitää olla todellisia herkkuja ja niiden antamiseen voi yhdistää saalisleikin jolloin makupala käsi "pakenee" ennen herkun saamista.
Leiki koirasi kanssa. Ei minkään oppikirjan mukaan vaan hulluttele ja heittäydy. Jos vaadit koiralta työskentelyä täydestä sydämestään niin sinunkin on treenattava aidosti, täydestä sydämestäsi. Yritä oikeasti varastaa koiralta lelu. Nauti omasta, maailman parhaasta lemmikistäsi. Älä painosta, ole aidosti rento ja iloinen.Treenin tavoite on saada koira innostumaan niin että se katsoo sinua silmät säihkyen ja sinut oppimaan tapa jolla se tehdään.
Toistetaan mahdollisimman usein.

Treeni 2.
Tavoite: Maailman kivoimmat liikkeet
Alkuverryttele ensin treeni ykkösen tapaan, eli säihkysilmät esille. Ota sitten verryttelyn omaisesti helppoja liikkeitä, niitä mitä opetit jo pentuna ja jotka koira osaa. Ota esimerkiksi liike "maahan" ja tavoitteeksi että liikkeestä tulee koiran mielestä se maailman hauskin liike.  Leiki koiran kanssa niin että lelun tai makupalan avulla teette maahan menoa. Kehu koirasi kiemuralle. Tavoite on että koira haluaa heittäytyä maahan, sillä se on kivaa! Muista että itse liike on toissijainen asia, nyt harjoittelette oikeaa mielialaa. Unohda vaatiminen, pidä vain hauskaa.

Treeni 3.
Tavoite: Kalorit kulumaan ja vauhtia treeneihin
Anna koiran tylsistyä pari päivää, ja silloin kun sen elämä on tylsistä tylsimmillään ehdota pientä koulutushetkeä. Jos sinulla on yleensä rauhallinen tyyli kouluttaa, kokeilepa välillä juoksutreeniä. Hyvää kuntoharjoittelua sinulle, hyvää vauhtia koiralle. Mieti etukäteen mitä tuttuja liikkeitä haluat tehdä, ja tee sitten kaikki vauhdilla ja juosten. Juokse koiraa karkuun ja palkkaa sitä pallolla kontaktista kesken juoksun. Harjoittele nopeita maahan menoja lelun avulla. Heittele nameja ja leluja palkaksi. Jos koira menee kierroksille, tee rauhallisemmin koiran mukaan. Huonosta käytöksestä harjoitus loppuu hetkeksi, mutta näytä koiralle mikä on hyväksytty tapa toimia. Yritä tehdä niin hauskat treenit että koirasi on aivan äimistynyt kaikesta hauskuuden määrästä.

Toista näitä pari viikkoa. Keksi uusia juttuja. Helpota. Pidä hauskaa.Unohda hetkeksi vaatiminen ja täydellisyys.

Lopuksi muista:
Jos koira tekee väärin, ei se ole sen vika. Se joko käyttäytyy koiran vinkkelistä täysin "oikein" eli lajityypillisesti, tai sitten se ei vielä osaa liikettä tai osaa keskittyä. Yksikään koira ei luonnostaan seuraa, esiinny näyttelykehässä tai ymmärrä suomea. Sinulla on koiraan nähden ylivertaiset aivot. Sinä päätät omalla toiminnallasi onnistuuko treenikerta aina vai epäonnistuuko se joka kerta.
Kukaan ei myöskään osaa luonnostaan kouluttaa koiraa, mutta kaikki voivat oppia. Pyydä apua ja neuvoja ja lue erilaisia koulutusoppaita, koskaan ei ole täysin valmis. Joskus kaikkien toistama totuus ei olekaan muuta kuin legenda joka sitkeästi elää, siksi on hyvä pitää mieli avoimena. Suhtaudu erityisen kriittisesti oppeihin joissa tarjotaan väkivaltaa ja pelottelua ratkaisuksi, sillä näillä keinoilla voidaan tehdä paljon vahinkoa.
_________________________________________________________________________________

Kirjoittaja on entinen krooninen nykijä. Vieroitushoito on hyvällä mallilla mutta jatkuu edelleen.


4 kommenttia:

  1. Olipas hyvä kirjoitus :) On kyllä totta että se käden nykiminen tulee välillä jostain selkäytimestä asti, eikä edes ajattele että voisiko tämän nyt jotekin toisin tehdä. Ei treeneissä niinkään, mutta esim lenkillä useinkin, kun ei ole itse jaksanut tai osannut opettaa koiraa kulkemaan hihna löysällä...

    VastaaPoista
  2. Sama juttu täälläkin, varsinkin lenkeillä ei aina hermo kestä! En ole siis malliesimerkki itsekään. :D

    VastaaPoista
  3. Liityn myös joukkoon =) Todella hyviä ajatuksia!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Onpa kiva kun joku lukee ja varsinkin kun jättää tänne kommentteja. :)

      Poista